Álmaim városa

Sziasztok!

Pár napja beszélgettem az egyik barátnőmmel arról, hogy mit kellene megváltoztatnunk a városokban, és a következő eredményre jutottunk:

Levegő tisztaságának szempontjából:

  1.  Ültessünk sok fát, mert a növények elnyelik a széndioxidot, és cserébe oxigént bocsátanak ki,  emellett a város képe is szebb lesz tőle. Betonsivatagok helyett, sokkal hangulatosabb egy, egy árnyas park.
  2. Tegyük olcsóbbá a tömegközlekedési eszközöket, hogy az emberek inkább azt használják autók helyett.
  3. Városi közlekedésre tökéletesek az elektromos autók, használjuk azokat.
  4. Építsünk mindenhova bicikli utakat, hogy a kicsit félősebb embereknek se legyen ellenvetése a biciklizés ellen. (Álmaim városában a legtöbben biciklivel járnak.)
  5. A házak tetejére készítsünk kerteket, ültessünk fákat, hogy a városban is lehessen kertészkedni.
  6. Betonos udvarok helyett sokkal szebbek a füves udvarok, sok fával, növénnyel. Ezek az udvarok a gyerekek szempontjából is jobbak, mert biztonságosabb környezetben tudnak játszani.
  7. Rá kéne venni az embereket, hogy ne utazzanak egyedül az autójukban. Használják inkább a tömegközlekedést, vagy biciklizzenek.

Újrahasznosítás szempontjából:

  1. Egyes helyeken már megcsinálták, hogy a rászorulók minden egyes újrahasznosítható anyag beadott kilója után egy kg gyümölcsöt, vagy zöldséget kapnak.
  2. A jövő plázáját is létrehozhatnánk, aminek lényege, hogy az emberek bevisznek újrahasznosítható anyagokat, amiért kapott pénzt a plázához tartozó boltban el is költhetik, ahol csak újrahasznosított áruk vannak.
  3. Az újrahasznosítás alapja a szelektív hulladékgyűjtés, ami már szinte minden háztartásban jelen van, de az intézményekben még kevésbé. Ott is be kéne vezetni. (Az iskolánk is nemrég kezdte el.)

Egyéb ötletek:

  1. A házakat napelemekkel kéne fölszerelni, mert ez a városokban is megvalósítható megújuló energiaforrás. (Akkor sincs semmi gond, ha nem süt a nap, egy akkumulátor segítségével könnyen elraktározható az energia.)
  2. A műemlékjellegű házakat fel kéne újítani, a szebb városkép, és a történelmi emlékek védelme érdekében.
  3. A hajléktalanoknak munkát kellene adni, például lehetnének a közbiztonság felügyelői, vagy a változtatásokat is felügyelhetnék, vigyázhatnának a városra.
  4. A buszok tetejére növényeket ültethetnénk , és a kondenzvízzel locsolhatnánk őket.

Remélem, egyszer megvalósulnak ezek az ötletek, és egy igazán környezettudatos, szép városban élhetjük  mindennapjainkat. Az ötletek egy részét már megcsinálták, néhány viszont még megvalósításra vár. Remélem tetszettek az ötletek!

Álmaim városa” bejegyzéshez 2ozzászólás

Hozzászólás