Boleslaw Prus: A fáraó

Sziasztok!

Ez a bejegyzés Prus fantasztikus regényéről fog szólni.

A könyv az ókori Egyiptomban, a XX. dinasztina idején játszódik. A történet XIII. Ramszesz életét követi nyomon. Fontos tudni, hogy ilyen fáraó nem létezett, ő csak egy fiktív szereplő.

A fiatal trónörökös gyűlöli a papokat, és tisztán látja, azok mennyire befolyásolják apját, mennyire vágynak a hatalomra. Arra is kíváncsi, hogy miért üres a kincstár, melyre Háthor templomában a papoktól választ is kap. Megtudja, hogy a népet sanyargatják, túl sok az idegen nép és az adó. Kész tervekkel készül az uralkodásra, amikor fülébe jut egy titkos szerződés, melyben Egyiptom háború nélkül átengedi Főníciát Asszíriának. Sikerül apjánál elérnie, hogy a szerződést ne írják alá, de cserébe a hadsereg létszámát csökkentik. Ramszesz győztes csatát vezet a Líbiai felkelők ellen, de a csata után nagy csapás éri, megtudja, hogy fiát megölték. A fáraó, mielőtt örököse hazaérne meghal és XIII. Ramszesz lesz az új uralkodó. Az ifjú a nép támogatását élvezi, de a papokkal is számolnia kell. A végső összecsapásban veszt, és rövid uralkodása véget ér. Utána a főpap, Herihor lesz, az új fáraó, aki Ramszesz terveit megvalósítva békét teremt.

Nekem nagyon tetszett ez a könyv, bár az elején egy kicsit megijedtem, a több mint 750 oldaltól. El sem tudtam képzelni, hogy mit lehet ennyi ideig húzni, de szerencsére kellemesen csalódtam. A történet mindig magával ragadott, sosem untam meg, mindig élveztem. Olyannyira beleéltem magam, hogy a végén meg se tudtam szólalni. Teljesen átéreztem azt az igazságtalanságot, ami Ramszeszt érte. Körül volt véve árulókkal, minden esemény a papoknak kedvezett. A legszörnyűbb és a legszomorúbb mégis az volt, amikor Herihor a fáraó terveit megvalósítva teremtett békét az országban, és a nép el is felejtette Ramszeszt. A fiatal uralkodónak a papok nem adtak lehetőséget tehetségét bizonyítani.

Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, aki szereti a történelmi regényeket, és szereti ha egy történet magával ragadja.

fáraó

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s